Het overlijden

Inslapen

Veel mensen kiezen er voor om hun paard of pony in hun vertrouwde omgeving te laten inslapen door een veearts. Het kan echter ook zo zijn dat het paard of de pony door zijn ziekte niet meer vervoerd kan worden naar zijn eigen vertrouwde omgeving. In deze gevallen wordt het paard dan ter plaatse geëuthanaseerd. Dit wordt vaak door middel van een injectie met het middel T61 of het middel Eutha 77 gedaan.

T61 (werkende stoffen: Mebezonium en Tetracain)
Bij het middel T61 wordt altijd aangeraden het paard eerst te verdoven. Dit omdat het T61 mengsel zelf geen verdovende middelen heeft waardoor het zeer onprettig kan zijn voor het paard of de pony na de toediening van de injectie. Daarom is het ook belangrijk om de inwerkingstijd van het verdovingsmiddel dat wordt toegediend goed in acht te houden. T61 is een veelgebruikt middel omdat er maar een lage dosering voor nodig is. Na de injectie valt eerst het centrale zenuwstelsel uit waardoor een diepe bewusteloosheid zal op treden. Daarna stopt het hart en de longen en tenslotte treedt er verlamming van de overige spieren op. Er zit ook nog een plaatselijk verdovend middel in het mengsel waardoor de toediening pijnloos zal verlopen. Dosering: 4-6 ml per 50 kg lichaamsgewicht.

Eutha 77 (werkende stof: Pentobarbital)
Bij dit middel mag er vooraf geen verdovend middel toegediend worden omdat dit de werking van de eutha77 kan afremmen, waardoor er stress kan ontstaan bij het paard of de pony. Dit middel is een sterk verdovend middel dat bij overdosis tot de dood leidt. Bij dit middel kan er ook zonder problemen nog een extra dosis worden toegepast, mocht blijken dat dit nodig zou zijn. Het paard en of de pony komt al snel in een diepe slaap terecht waarna het uiteindelijk in die diepe slaap komt te overlijden. Dosering: 1 ml per 5 kg lichaamsgewicht.

Het slachthuis

Een andere mogelijkheid is dat uw paard of pony naar een slachthuis gaat. Daar wordt het paard of de pony op de snelste wijze uit zijn lijden verlost. Deze wijze is als eigenaar niet prettig om bij aanwezig te zijn, wat tevens ook niet gebruikelijk is. Het paard of de pony wordt naar binnen geleid en tussen een ijzeren rechthoekig hekwerk gezet. Hier word het paard of de pony vastgezet waarna het met één schot uit zijn lijden wordt verlost . Dit schot gebeurd met een schietmasker. Dat is een ijzeren pin die met zeer hoge snelheid afgeschoten wordt. Deze wordt op het voorhoofd van het paard gericht zodat het paard of de pony gelijk hersendood zal zijn en verder geen pijn meer zal voelen.

Na het overlijden kan het paard of de pony gebruikt worden voor consumptie (mits het daarvoor goedgekeurd is, denk bijvoorbeeld aan medicatie die consumptie verhinderd) of door het slachthuis aan Rendac worden aangeboden. Het is raadzaam om met het slachthuis een datum en tijd af te spreken waarop u het paard of de pony laat schieten om geen risico te lopen op wachttijden, wat onnodige stress voor uw paard of pony veroorzaakt omdat het dier niet in zijn eigen omgeving is.

Natuurlijke dood

Vaak sterven veel paarden en pony’s aan een natuurlijke dood. Dit kan vele redenen hebben zoals ouderdom, ziekte, een ongeval of een andere oorzaak. In dit geval kunt u er voor kiezen uw paard of pony door een gespecialiseerd bedrijf thuis te laten ophalen, zoals Rendac. U kunt er echter ook voor kiezen om uw paard of pony te laten cremeren.